Dictionar vise-Home           Explicare vise          Psihanaliza vise           Amintire vise         Semnificatie vise         Simboluri vise         Vise premonitorii     
 
LITERA DICTIONAR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


                

                                     Simboluri vise

          
 


           „INSTRUMENTELE" INTERPRETARII VISELOR
Simbolurile
Desi simbolul ofera o grila de lectura de neinlocuit pentru interpretarea viselor, trebuie evitata totusi orice aplicatie sistematica. Munca de traducere a unui vis nu se reduce la ,,a placa" un simbol pe fiecare imagine.
Amplificarea si asocierile de idei
Fiecare cuvânt trezeste in dvs. amintiri, idei, imagini: tineti seama de ele. Veti „amplifica" astfel bogatia [de sensuri] a cuvântului care va intereseaza. Procedati in acelasi fel cu propriile asocieri de idei fara sa va lansati in digresiuni
nesfârsite. Ramâneti pe cât posibil aproape de imaginile visului. in prezenta unui vis obscur, Jung sfatuia sa nu se incerce intelegerea si interpretarea lui imediata, ci stabilirea atenta a contextului: „inteleg prin aceasta nu practicarea de legaturi libere care, plecând de la imaginile visului, se pierd la infinit, ci o examinare meticuloasa, pe dibuite, a unor legaturi asociative care se grupeaza fara dificultate in jurul visului/'
Analiza cuvintelor
Referiti-va pe cât posibil la etimologia cuvântului, la sensul sau obisnuit si la sensul lui figurat. Nu ezitati sa luati in calcul omofonele (cuvinte cu sens diferit care se pronunta identic) si asonanta (cuvinte care ofera sunete identice). Inconstientului ii face placere sa se joace cu cuvintele ... faceti ca el! Folositi-va de calambururi, expresii populare, maxime si chiar de argou, aceasta „limba verde", care nu-si tine limba in gura când vrea sa comunice ceva. Sprijinindu-se pe propriile observatii ca si pe cele ale predecesorilor sai, Freud insista asupra importantei jocurilor de cuvinte in interpretarea viselor (in 1897, el a publicat eseul Le mot d'esprit et ses rapports avec rinconscient).
„Povestile"
Visele se apropie adesea de basme, de legende sau de mitologie. Este indicat sa se reaminteasca aceste „povestiri" atât de invecinate scenariilor onirice.
in acest dictionar am folosit toate aceste „instrumente" [de lucru] pentru a va invita sa faceti la fel...
Vis in alb-negru sau in culori?
Specialistii isi pun si acum intrebarea daca exista vreo diferenta. Unii dintre ei cred ca visele in alb-negru nu prezinta decât reziduuri ale starii de veghe si ca nu ofera o mare bogatie de interpretare. Altii afirma ca visele colorate dovedesc o mare voiciune a inconstientului. in ceea ce ma priveste, consider toate imaginile unui vis, fie ele in alb-negru sau in culori, revelatoare si nu ma opresc sa dezbat acest aspect.
Bineinteles, când persoana mentioneaza o culoare specifica, aceasta este interesanta pentru interpretare. Dar simbolismul culorilor merita el singur un dictionar! Este preferabil pentru mine folosirea simbolurilor culturii occidentale, caci nu toate culturile dau aceeasi semnificatie culorilor. Aici veti gasi simbolistica principalelor culori: negru, alb, rosu, galben, albastru, verde.
Cifrele
Simbolismul cifrelor este, deopotriva, universal si personal. Când in vis apare o cifra, trebuie sa se cunoasca esentialul a ceea ce ea simbolizeaza (pentru
aceasta consultati Dictionar de simboluri), dar cautati sa aflati si ce semnifica ea pentru dvs. De exemplu, unu, simbolul unitatii, va porunceste sa va accentuati „unificarea" interioara sau sa intreprindeti o actiune (el marcheaza un inceput), dar puneti-va si intrebarea: ce imi aminteste aceasta cifra? Ce s-a intâmplat in primul an al vietii mele sau pe intâi al lunii trecute? etc.
.