Dictionar vise-Home           Explicare vise          Psihanaliza vise           Amintire vise         Semnificatie vise         Simboluri vise         Vise premonitorii     
 
LITERA DICTIONAR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


                     

                                     Semnificatie vise

                
 


      CUM SA VA INTERPRETATI VISUL
Niciodata un singur cuvânt!
Nu va multumiti sa cautati in acest dictionar de vise doar un singur cuvânt sau o singura imagine. Toate amanuntele visului conteaza! De exemplu, daca ati visat un paianjen, bineinteles ca veti cauta cuvântul, dar in egala masura, de la caz la caz, si partea corpului cu care a venit eventual in contact (mâna? piciorul?), locul unde l-ati intâlnit (pivnita? bucatarie?), felul in care ati reactionat (l-ati strivit? cu ce?) etc. Pe de alta parte, nu uitati ca o singura imagine va poate oferi mai multe semnificatii: observati de exemplu cuvântul Dinte sau Zbor. Fiecare simbol este ca un diamant: el straluceste pe multiple fatete. Va ramâne dvs. sa luati in considerare pe cele care se potrivesc vietii pe care o traiti.
Semn bun sau rau?
Respingeti aceasta intrebare simplista, mostenita de la asa-zisa „cheie" a viselor: visul meu este un semn bun sau rau? Visul este un mijloc de cunoastere a sinelui. Deci nu viitorul se citeste in mod prioritar (cu exceptia viselor premonitorii care sunt rare), ci mai degraba starea si evolutia personala. Visul este oglinda in care va vedeti asa cum sunteti in realitate.
Toate visele au un sens?
Da, dar nu toate visele trebuie puse pe aceeasi treapta. Chiar in cadrul unui singur vis, coexista mai multe niveluri de interpretare.
Unele prezinta o problema de comportament (majoritatea viselor traduc psihologia persoanei care viseaza). Altele sunt compensatorii, ca si cum in timpul noptii s-ar realiza ceea ce nu se poate trai ziua. Cele mai multe sunt induse de dorinta, frica, amintiri (imediate sau indepartate), probleme... Adesea, visele amesteca prezentul si trecutul, parând ca se amuza de rezultatul surprinzator al acestei combinatii! Unele ofera o conotatie spirituala si lasa sa se desprinda o invatatura. Dar toate, in ciuda celei mai bune interpretari gasite, vor mai pastra intotdeauna o parte de mister...
Dar visul unic?
Nu incercati cu orice pret sa dati un sens unui vis pe care l-ati avut o singura data (cu exceptia marilor vise exceptionale). incercati mai degraba sa desprindeti o tema repetitiva intr-o serie de vise, sa reperati aceeasi imagine in scenarii diferite. De exemplu, intr-o noapte visati o matura, intr-alta, toalete incarcate, intr-a treia dezordine in sufragerie: toate aceste vise apartin aceleiasi categorii ce s-ar putea numi „curatenie". Ele subliniaza necesitatea de a curati din punct de vedere psihologic anumite manifestari de comportament. ai notându-va visele, veti putea mult mai usor sa faceti o apropiere intre teme similare.
Reperati elementele importante
Un vis se deruleaza ca un film si ofera un adevarat scenariu, lata etapele:
      1. Identificati imaginea dominanta: ea ar putea fi pusa ca titlu. De exemplu: „Casa paraginita" sau „Zbor deasupra multimii". Veti rezuma astfel intr-o singura expresie tema principala. Am procedat astfel pentru exemplele citate aici.
      2. Distingeti decorul. De regula, el apare la inceputul visului ca o prima scena. De exemplu, strada pustie, casa copilariei, subteranul etc.
      3. Observati diferitele scene: ce se intâmpla? Este foarte important, de asemenea, sa va remarcati reactia. Comportamentul din vis ofera un indiciu folositor pentru a intelege pe cel adoptat in viata de zi cu zi fata de o anume problema sau intr-o anume situatie. Observati cu precadere daca sunteti activ sau pasiv. Uneori, visul va va arata in mod direct cum va comportati, alteori, el va va arata contrariul (de exemplu intr-un vis in care agresati pe cineva cu un cutit, când in mod obisnuit sunteti mai degraba vulnerabil).
      4. Remarcati personajele. Cunoscute sau necunoscute, ele reprezinta de cele mai multe ori aspecte ale personalitatii noastre. Ele pot imagina si persoane reale, dar in acest caz, visul insista pe sentimentele sau comportarea pe care o aveti fata de acestea. Ideea se verifica in special in visele care aduc in scena pe membrii familiei.
      5. Nu omiteti nici un amanunt: animale, plante, parti ale corpului, obiecte, senzatii, ambianta, toate aceste elemente sunt semnificative.
      6. Fiti atenti la scena finala, fara sa o considerati insa ca premonitorie. De cele mai multe ori, aceasta scena va ofera un sfat bun sau va dezvaluie un mesaj.
      7. Uneori, este nu-i bine sa se examineze tema dominanta a unui vis, decât fiecare din imaginile lui. De exemplu, v-ati ratacit intr-o parcare, fara sa gasiti iesirea etc.: nu este important sa se insiste nici asupra parcarii, nici asupra iesirii, ci asupra temei generale, aici, ratacirea si senzatia de a fi intr-un impas.
.