Dictionar vise-Home           Explicare vise          Psihanaliza vise           Amintire vise         Semnificatie vise         Simboluri vise         Vise premonitorii     
 
LITERA DICTIONAR

A     M
B     N
C     O
D     P
E     R
F     S
G     T
H     U
I     V
L     Z

     


                

                                     Psihanaliza vise

          
 


     
Dictionarul de vise acesta intemeiat pe marturii nu se prevaleaza, dupa cum ati inteles, de nicio scoala de psihanaliza, ci mai degraba de o metoda simbolica. Totusi, ar fi imposibil ca Freud si Jung, cei doi „uriasi" ai inconstientului si ai interpretarii viselor, sa fie ignorati. Bineinteles ca nici alti specialisti. ai veti vedea ca in mod frecvent am mentionat punctele lor de vedere, caci ele se completeaza unele pe altele.
Pe scurt, teoria lui Freud privind visele poate fi schematizata astfel (desi orice schematizat simplifica gândirea): mesajul visului reprezinta ceva pe care spiritul constient nu vrea sa-l admita si pe care-l refuleaza. Din acest motiv, el ascunde mesajul sub o forma simbolica pentru a depasi cenzura impusa de ego (eul constient). De aici, ideea ca visul ar traduce o dorinta refulata. Sa ne reamintim ca Freud (1856-1939) a publicat lucrarea Interpretarea viselor in anul 1900.
     Jung (1875-1961) avea un alt punct de vedere. Viata fiecaruia dintre noi este dinamica; ea se bazeaza pe un proces evolutiv numit de Jung „individuatie". Imaginile visului nu ascund ci, dimpotriva, reveleaza intuitia noastra profunda. Visul isi trage seva, deopotriva, din inconstientul colectiv si din inconstientul personal.
Ideile lui Jung nu pot fi ocolite in interpretarea viselor. Nu pot sa le redau decât succint (de altfel, numai in rezumat ar putea fi prezentata imensa opera a parintelui „psihologiei abisale" (sau a „profunzimilor"). Câteva notiuni sunt in mod deosebit utile: ainele (partea cea mai profunda a fiintei), Persona (masca in spatele careia fiecare ne ascundem pentru a ne arata celorlalti) si, mai ales. Animus-Anim ca si Umbra.
Animus si Anima sunt polaritati energetice complementare. Dupa parerea lui Jung, sufletul (psihe) uman contine doua principii, unul masculin, altul feminin. Fiecare dintre noi, pe parcursul evolutiei sale, incearca sa echilibreze in mod armonios aceste doua energii.

     Barbatul are in general tendinta sa-si ignore dimensiunea energetica feminina sau chiar sa o impiedice sa se exprime. Relatia sa cu Anima este inabusita.
     Apar in acest caz vise cu o femeie necunoscuta, inaccesibila, in zdrente, cersetoare sau agresiva. Din momentul in care acest barbat constientizeaza capacitatile sale intuitive, imaginative, emotive, irationale, visele sale se modifica si ;' Anima apare ca o femeie idealizata, zeita, virgina, artista celebra etc.
si femeia isi reprima uneori Anima, dar mult mai des are tendinta sa o dezvolte peste masura: ea acorda o incredere excesiva intuitiei in detrimentul, rationamentului, se lasa cu usurinta coplesita de emotie, nu este deloc obiectiva • etc in acest caz, visele o determina sa-si constientizeze polaritatea masculina si o invata cum sa o integreze. in functie de situatie, Animus capata trasaturile unui barbat necunoscut amabil, a unui tânar indragostit... Atunci când Animus este respins energic, el apare ca un bandit, spargator, violator etc. Majoritatea viselor cu o legatura amoroasa sau casatorie, ba chiar cele Votice, traduc aspiratia de reconciliere a acestor doua polaritati.
     in ceea ce priveste Umbra, ea apare deseori in vise. Nu este vorba de umbra proiectata de silueta noastra, ci de imaginea „arhetipala" pe care Jung o desemneaza ca zona cea mai obscura si mai arhaica a sufletului nostru. Umbra I ie dezvaluie ca o prezenta amenintatoare, in vise incarcate de violenta, cu in-» divizi ostili, cu intrusi, cu urmaritori. Refuzam sa o scoatem la lumina si o mentinem ascunsa in spatele nostru pentru a ne sustrage, cel putin asa se crede, constientizarii defectelor, slabiciunilor, comportamentului nostru negativ... In paginile acestui dictionar veti intâlni una sau alta dintre aceste notiuni pe care exemplele oferite si referintele bibliografice va vor ajuta sa le aprofundati.
.